Produktserie: Vitt te i brev

På Teago har vi samlat alla de bästa tebladen med vitt te på ett ställe. Det har vi gjort för att du mycket lättare ska hitta de teblad med vitt te som du saknar.

Vitt te påminner lite om grönt te, då de båda går igenom en kort bearbetningsprocess, vilket gör att fler av de hälsosamma egenskaperna bevaras. Vitt te består helt och hållet av bladets översta och mjukaste knoppar innan de vecklas ut som riktiga blad. Det vita teet plockas bara några dagar om året tidigt på våren och det vita teet är dyrt, eftersom det bara plockas mellan toppskottet från teplantan. Tebladen plockas inte regniga dagar, om daggen inte helt har försvunnit eller om det är frost på marken. Eftersom det vita teet går igenom en kortare process än de andra bevaras många av de hälsosamma ämnena i bladen. Vitt te kommer ursprungligen från ett litet, begränsat område i sydöstra Kina, där idealiska odlingsförhållanden finns för odling av det vita teet. De vita teerna får sina namn från olika sorter av teplantor samt från det speciella sättet dessa teer skördas på, vilket lämnar de små silvervita på tebuskens blad och knoppar synbart intakta. Idag produceras även fina kvaliteter av vitt te i t.ex. Indien och Sri Lanka från t.ex. tedistrikten Assam, Darjeeling och Ceylon.

Beroende på kvalitet och typ kan färgen på tebladen, liksom det färdiga teet, variera från en ljusgul eller grön till en mörkare, brun färg. Till skillnad från de andra teerna rullas tebladen väldigt sällan. Det är alltså utmärkande för de flesta kvaliteter att de är mycket storbladiga.

Den stora skillnaden mellan vitt och grönt te är hur teet är framställt. Till skillnad från produktionen av de gröna teerna, som utsätts för relativt höga temperaturer för att avlägsna fukthalten i bladen, torkas vitt te naturligt genom att använda solens strålar eller genom en inomhustorkningsprocess vid lägre temperaturer. Det senare hjälper till att säkerställa att polyfenolhalten i teerna bevaras. Den föredragna metoden är att torka det vita teet i solen, eftersom det påskyndar torkningsprocessen. Det är dock inte alltid att det finns tillräckligt med sol för att denna metod ska kunna användas. Det tar cirka 40 timmar att torka det vita teet vid låga temperaturer inomhus. Efter att teet har torkats i täckta öppna skjul placeras det i rader på bambu inne i rum som är uppvärmda till cirka 40 grader. Rummen är väl ventilerade för att avlägsna fukthalten.

Du hittar vårt lösa vita te här: https://teago.dk/collections/hvid-te-i-dase