Produktserie: Konserverad Rooibos

Rooibos kallas för 'rött te' av många, men detta är något missvisande, eftersom Rooibosteet inte alls kommer från tebusken camellia sinensis, utan snarare från en liten buske som heter Aspalathus Linearis; Av samma anledning innehåller Rooibos inte koffein. Dessutom har Rooibos ett högt innehåll av antioxidanter och mineraler.

Om Rooiboste

Rooibos kallas för 'rött te' av många, men detta är något missvisande, eftersom Rooibosteet inte alls kommer från tebusken camellia sinensis, utan snarare från en liten buske som heter Aspalathus Linearis; Av samma anledning innehåller Rooibos inte koffein. Dessutom har Rooibos ett högt innehåll av antioxidanter och mineraler. Eftersom det inte innehåller koffein, och eftersom det också är lågt i tannin (även känd som garvsyra), kan Rooibos-te avnjutas hela dagen utan att förlora sömn. Detta gör även Rooiboste bra för gravida och ammande kvinnor.

Efter teets blötningstid ger det en djup, röd färg, med en lätt söt och lätt nötig smak. Den utsökta smaken och de många hälsosamma egenskaperna har hjälpt Rooibos att bli ett populärt te över hela världen.

Rooibos ursprung & odling

Rooibos är Sydafrikas populära nationaldryck, som upptäcktes i Sydafrika på 1700-talet.
Namnet 'Rooibos' kommer från det afrikanska ordet för 'röd buske'. Rooibos växer uteslutande i ett litet område, i regionen i Western Cape-provinsen, i Sydafrika.
Busken växer allt från 60 cm till 1 meter i höjd, med mycket tunna, nålliknande blad. Bladen är gröna, men blir röda efter oxidation.
och busken trivs bäst när den lämnas ensam i sin naturliga jord.

Aspalathus Linearis-busken som Rooibosteet utvinns ur är en ganska känslig växt och odlingen har inte förändrats särskilt mycket genom åren. Därför har Rooibos jordbruk alltid legat mycket nära naturen och är det än i dag.
Rooibosfrön är värdefulla eftersom växterna producerar få av dem. Den skördas mellan januari och maj, och fröna dyker upp ur frukterna så snart de är mogna, vilket gör skörden svår. Så fort teet är plockat skärs och pressas det och det sätter igång en naturlig jäsningsprocess. Under produktionen av grön Rooibos stoppas jäsningen, vilket gör smaken betydligt lättare.

Du hittar vårt rooibos-te via mail här: https://teago.dk/collections/rooibos-te-i-brev