Produktserie: Grönt te

Färska gröna teblad sprids ut i ett tunt lager och utsätts för solljus eller varm luft i 1-2 timmar.
Tebladen ångas eller rostas sedan tills de är fuktiga och mjuka.
Tebladen är nu rullade och torkade i ca. 1-2 timmar.
Tebladen har nu fått en matt, grön färg och är redo för sortering.
Grönt te har ett högt innehåll av antioxidanter.
Vattentemperaturen för grönt te måste vara 80°C.
"Om du är kall, kommer te att värma dig;
om du är för uppvärmd kommer det att kyla dig;
om du är deprimerad kommer det att muntra upp dig;
om du är exalterad kommer det att lugna dig."
-William Gladstone
Alla typer av te utgår från samma utgångspunkt och det som skiljer dem är hur teet behandlas efter skörd. Grönt te kallas ooxiderat eller ojäst te. Oxidation är den naturliga kemiska process som sker efter att växtmaterial plockats. Bladen börjar oxidera omedelbart efter skörd och för att stoppa oxidationsprocessen ångas eller bakas grönt teblad. ångning används vanligtvis för japanskt grönt te, medan bakning eller pannuppvärmning ofta används för kinesiskt grönt te.

Genom att stoppa oxidationsprocessen behåller teet sin gröna färg. Grönt te kräver lite extra försiktighet när du lagar teet – det viktigaste att komma ihåg är att inte använda kokande vatten. De flesta gröna teer föredrar vattentemperaturer mellan 71-82 grader. De tenderar också att dra i högst 3 minuter. Om ditt gröna te någonsin har smakat mycket bittert, berodde det mer troligt på en kombination av överkrympning och, eller vatten som var för varmt.

Grönt te smakar faktiskt mer "rå" än svart te, med vissa gräsiga och vegetabiliska undertoner. Detta varierar mycket beroende på typ av grönt te.

Bryggningsmetoder

Bryggningsmetod för hett te: Varmvatten till 82°. En rågad tesked per 180 ml tekopp och låt teet dra i 2-3 minuter.

Bryggningsmetod för iste: Varmvatten till 82°. En tesked med topp per 180 ml tekopp och låt teet dra i 3 minuter. Ta bort tebladen och tillsätt is.

Historia

Tekonsumtionen har sitt legendariska ursprung i Kina för mer än 4 000 år sedan. Grönt te har använts som både en dryck och en metod för traditionell medicin i större delen av Asien, inklusive Kina, Japan, Taiwan, Vietnam, Korea och Thailand för att hjälpa allt från att kontrollera blödningar och hjälpa till att läka sår för att reglera kroppstemperatur, blodsocker och främjar matsmältningen.
En bok skriven under Tangdynastin i Kina anses vara en av de viktigaste inom grönt te. Boken skrevs av Lu Yu och heter "Tea Classic" eller "Cha Jing". Den skrevs mellan 600 och 900 e.Kr. och pratade om exakt hur och var man kan njuta av en god kopp grönt te. Kissa Yojoki (Tea av te), skriven av Zen Priest Eisai 1191, beskriver hur att dricka grönt te kan ha en positiv effekt på de fem vitala organen, särskilt hjärtat. Boken diskuterar teets medicinska egenskaper, som inkluderar att lindra effekten av alkohol som verkar stimulerande, bota mjukhet, släcka törst, eliminera matsmältningsbesvär, bota beriberi-sjukdom, förebygga trötthet och förbättra urin- och hjärnfunktionen. Den första delen förklarar också formerna på teplantor, teblommor och teblad och tar upp hur man odlar teplantor och bearbetar teblad. Den andra delen av boken diskuterar den specifika doseringen och metoden som krävs för individuella fysiska åkommor.

Det bästa gröna teet

På teago.dk kan du enkelt hitta ditt favoritgröna te. Det kan du, då vi har ett stort utbud av grönt te från många olika märken. Detta är faktiskt en av våra visioner på Teago - vi vill göra det enkelt för dig att dricka te från olika märken