Produktserie: Chai-te

Chai-te, även kallat Masala chai, är ett te som görs genom att koka. Chai-te är svart te i mjölk och vatten, med en blandning av aromatiska örter och kryddor. Teet har sitt ursprung i Indien och har vunnit popularitet över hela världen och har blivit ett inslag i många kaffe- och tehus. Även om det traditionellt tillagas som ett avkok av gröna kardemummaskidor, kanelstänger, malda fetter, mald ingefära och svartpepparkorn tillsammans med svarta teblad, inkluderar detaljhandelsversioner teblad för kokning, snabba pulverblandningar och koncentrat.
Termen "chai" kommer från det hindiiska ordet "chai", som kommer från det kinesiska ordet för te, "cha". På engelska kallas detta kryddade te vanligtvis för masala chai, eller bara chai, även om termen syftar på te i allmänhet på originalspråket. Många kaffehus använder termen chai latte eller chai te latte för sin version för att indikera att den är gjord med ångad mjölk, liknande det som används för att göra en caffè latte, men blandad med ett kryddat tekoncentrat istället för espresso.

Traditionell masala chai - historia

Teplantor har växt vilt i Assam-regionen sedan urminnes tider, men historiskt sett såg indianerna te som en örtmedicin snarare än en härlig dryck. En del av de chai masala kryddblandningar eller karha och kashayam som fortfarande används kommer från gamla ayurvediska texter.
På 1830-talet blev det brittiska ostindiska kompaniet bekymrat över det kinesiska monopolet på te, som stod för det mesta av den enorma konsumtionen av te i Storbritannien, cirka ett pund pr. Person per År. Brittiska kolonister hade lagt märke till att de assamiska teplantorna fanns och började odla teplantager lokalt. År 1870 var över 90 % av det te som konsumerades i Storbritannien fortfarande av kinesiskt ursprung, men år 1900 hade detta sjunkit till 10 %, till stor del ersatt av te som odlats i Indien och Ceylon, som idag kallas Sri Lanka.
Konsumtionen av svart te i Indien förblev låg tills en reklamkampanj av Indian Tea Association i början av 1900-talet, som uppmuntrade fabriker, gruvor och textilfabriker att ge sina anställda några tepauser. Det stödde också många oberoende chaiwalas genom det växande järnvägssystemet.
Den officiella marknadsföringen av te gjordes i indisk stil med små mängder tillsatt mjölk och socker. Indian Tea Association avvisade till en början tendensen hos oberoende leverantörer att tillsätta kryddor och kraftigt öka andelen mjölk och socker, vilket minskade deras användning av teblad per kopp. liter vätska. Men masala chai i sin nuvarande form har nu etablerat sig som en populär dryck.

Ingredienser

Receptet eller beredningsmetoden för masala chai är inte fast och många familjer har sina egna versioner av teet. De flesta chai innehåller koffein, vanligtvis en tredjedel av kaffet om det görs med en bas av svart te. Tebladen är i det varma vattnet tillräckligt länge för att extrahera en intensiv smak, helst utan att släppa de bittra tanninerna. På grund av det breda utbudet av möjliga variationer kan masala chai betraktas som en klass av te, snarare än en specifik sort. Masala chai har dock fem grundläggande komponenter som nästan alltid finns: vatten, teblad, mjölk, socker, en blandning av kardemumma, svartpeppar och ingefära. Den västerländska anpassningen av chai, eller chai latte, har en lättare och sötare smak än den indiska versionen, som är en mer örtbaserad och kryddad mjölkdryck.

Te

Basteet är vanligtvis ett starkt svart te som Assam, så att kryddorna och sötningsmedlen inte svämmar över det. Vanligtvis används en speciell typ av Assam som kallas mamri. Mamri-teet har tempererats på ett speciellt sätt som skapar granulat i motsats till "blad"-te. Det är ett billigt te och används mest i Indien. Men en mängd olika teer används för att göra chai. De flesta chaite i Indien bryggs med ett starkt svart te, men Kashmiri chai bryggs med tepulver.

Smaktillsatser

Den traditionella masala chai är en kryddig dryck bryggd med varierande proportioner av värmande kryddor. Kryddblandningen, kallad karha, använder en bas av mald ingefära och gröna kardemummaskidor. Andra kryddor tillsätts vanligtvis till denna karha, inklusive en eller flera kanel, stjärnanis, fänkålsfrön, pepparkorn, muskotnöt, kryddnejlika, kardemummafrön, ingefära, honung, vanilj och andra kryddor. I västvärlden är det också vanligt att man använder kryddpeppar för att antingen ersätta eller komplettera kanel och kryddnejlika.
Traditionellt är kardemumma och ingefära de dominerande tonerna som kompletteras med andra kryddor som kryddnejlika eller svartpeppar; de två sistnämnda tillför en hetta till smaken och användningen av kryddnejlika är mer typisk och populär i hela Indien. Den traditionella sammansättningen av kryddor skiljer sig ofta åt beroende på klimat och region i södra och sydvästra Asien.
Till exempel i Västindien undviks kryddnejlika och svartpeppar, men citrongräs ingår ofta. Kashmiriversionen av chai är bryggd med grönt te istället för svart te och har en mer subtil blandning av smaker: mandel, kardemumma, kanel, nejlika och ibland saffran. I Bhopal tillsätts vanligtvis en nypa salt.
Andra möjliga ingredienser är muskotnöt, spets, svart kardemumma, chili, koriander, rosarom (där rosenblad kokas tillsammans med det lösa tebladet) eller lakritsrot. Vissa föredrar också en liten mängd spiskummin. Ett mindre vanligt tillskott till kryddan är citrongräs som ger chai en unik, aromatisk arom och smak.

Mjölk

Traditionellt används vattenbuffelmjölk för att göra chai i Indien. Masala chai görs genom att blanda en del mjölk med två till fyra delar vatten och sedan koka eller koka upp vätskan.

Sötningsmedel

De vanligaste sötningsmedlen ti chai te är vitt socker, Demerara socker, annat farinsocker, palm- eller kokossocker, sirap eller honung. Jaggery, även kallad sockerrörsjuice, används också som sötningsmedel, främst i delar av Indien. Medan vissa föredrar osötat chai-te, förstärker lite socker smaken av kryddorna.
Vissa recept använder nästan en matsked socker i 1 kopp chai-te. Socker tillsätts vanligtvis för att passa den som dricker.

Förberedelse

Den traditionella metoden för att tillaga masala chai är genom avkok genom att aktivt sjuda eller koka en blandning av mjölk och vatten med löst te, sötningsmedel och hela kryddor. Indiska marknader runt om i världen säljer olika märken av chai-te för detta ändamål, även om många hushåll eller teförsäljare, kända i Indien som chai wallahs, blandar sina egna. Temassan och kryddorna sorteras från chai-teet innan servering.
Metoden kan variera beroende på smak eller lokal sed; till exempel kombinerar vissa hushåll alla ingredienser i början, låt blandningen koka upp, separera temassan och servera; andra kan låta blandningen puttra längre eller börja med att koka tebladen och tillsätt bara kryddorna mot slutet, eller tvärtom.
En vanlig Maharashtrian praxis för att förbereda en kopp chai-te är att först kombinera en halv kopp vatten med en halv kopp mjölk i en kastrull över värme. Socker kan tillsättas vid denna tidpunkt eller senare. Ingefära rivs sedan i blandningen följt av tillsats av ett "masala-te". Även om ingredienserna kan variera från region till region, består "masala te" vanligtvis av krossad ingefära, krossad kardemumma, citrongräs, nejlika och kanel. Blandningen kokas upp och 1 tsk löst svart te tillsätts. Chai-teet tas omedelbart bort från värmen, täcks över och får stå i ca. 10 minuter för att låta svart te tränga in i chai-teet. Chai-te sorteras sedan och serveras.

Konsumtion av te på den indiska subkontinenten

Masala chai är en mycket populär dryck på den indiska subkontinenten (Indien, Pakistan, Bangladesh, Nepal och Sri Lanka). Små vägkantsföretag som kallas chai walla tillverkar och levererar te till folks affärsställen i en chaidaan, en trä- eller metallramhållare för koppar. I storstadsstaden Mumbai serverar testånd längs vägarna mindre koppar te till en lägre budget som kallas "Cutting Chai", termen "Cutting" syftar på att "klippa" hela koppen i två delar för att minska kostnaden för koppen te. .
Masala chai är en dryck som konsumeras hårt i sydasiatiska hushåll. Medan de flesta gillar att konsumera det på morgonen med frukost, erbjuds det också till alla gäster som besöker.
Med den ökande efterfrågan har många nystartade företag i Indien tagit upp testånd som en bra affärsmöjlighet. Det finns nu flera stora livsmedelskedjor som serverar "Masala chai" tillsammans med lättare snacks och blomstrar inom företagsdomänen.

Konsumtion bortom den indiska subkontinenten

Eftersom populariteten för masala chai har spridit sig över hela världen, har dess natur förändrats på olika sätt utöver den något överflödiga terminologin som nämns ovan.
Masala chai är populärt i Östafrika, särskilt vid kusten. Det är också ganska populärt i UAE, Qatar, Kuwait och Saudiarabien; men det är lokalt känt som Karak Tea eller Chai Karak.

Tebaserade blandningar och koncentrat

Flytande "chai-koncentrat" ​​har blivit mycket populära för sin bekvämlighet, eftersom dessa kryddiga, sötade, tebaserade siraper bara behöver spädas med mjölk, vatten eller båda för att skapa en smakrik varm eller kall dryck. De flesta amerikanska kaffekedjor använder kommersiella flytande koncentrat istället för att brygga sin egen chai från grunden. Torra pulverformiga eller granulära blandningar som liknar snabbkaffe finns också kommersiellt tillgängliga. Chatillon Chai är en blandning av tekoncentrat med ursprung i Baskien på 1700-talet.
Både torra snabbblandningar och flytande koncentrat kan replikeras hemma. Ett flytande koncentrat kan göras genom att brygga en ovanligt koncentrerad kanna med starkt kryddat te, så att spädning av en liten mängd i en kopp varmt vatten eller ett glas kall mjölk resulterar i ungefär samma koncentration av te som i en normalt proportionerad brygd; till exempel för att framställa en sirap av vilken ca. 28 gram, är tillräckligt för att göra en 230 grams kopp vanligt chai-te när det är utspätt.
På liknande sätt kan osötad glasspulver skräddarsys efter individuell smak med pulveriserade kryddor, socker och, om det behövs för bekvämlighet och konsistens, torr fettfri mjölk och torrmjölkspulver; resultatet kan blandas med varmt vatten för att producera en form av snabbchai-te. Denna typ av torrblandning har dock vissa nackdelar; de pulveriserade kryddorna kan lämna kvar en kornig rest i botten av koppen, och den kan lösas upp dåligt i kallt vatten, speciellt i närvaro av mjölkpulver/gräddpulver.

Chai-te i västerländska kulturer

Många västerländska stormarknader erbjuder tebokstäver med chai-te, som innehåller ett sortiment av malda chai-kryddor och kräver kokning i varmt vatten.
Vissa amerikanska stormarknader har också flaskor med "chai krydda" tillsammans med sina torkade örter och andra kryddor. Till skillnad från indiska kryddblandningar, är amerikanska i allmänhet gjorda av pulveriserade kryddor, kassia tenderar att vara den dominerande smaken och ibland socker; denna blandning kan tillsättas i sista minuten till en redan bryggd kopp te eftersom det inte finns något behov av att koka det fasta ämnet.

Kall chai te

Som ett alternativ till formatet varmt te har flera typer av kallt chai-te blivit populära i USA. Dessa varierar i komplexitet, från ett enkelt kryddat iste utan mjölk, till ett kryddat te, glass och mjölk eller mjölkpulver, blandat i en mixer och toppat med vispad grädde.

Komponenter

Vissa kaféer i USA erbjuder en version av masala chai kompletterad med espresso, men denna dryck har inget officiellt namn. Den uppfanns av misstag i Covent Garden, England, av en kvinna som gjorde en chai latte till en amerikan i slutet av 1990-talet. Hon hällde upp, av misstag, en shot espresso och han bestämde sig för att prova. Amerikanen tyckte att den var läcker och beställde den i flera år överallt där han reste. Beroende på etablissemanget heter det nu java chai, red eye chai, turbochaiger, chai charger, tough guy chai och den amerikanska favoriten dirty chai. Trots termen latte, som en förkortning av caffe latte, betyder termen chai latte i allmänhet inte närvaron av kaffe i drycken. Bokstavligen är latte italienska för mjölk.