Sådan laver du den perfekte iste

Hur man gör det perfekta isteet

När du gör ett gott hemmagjort iste är det en bra idé att använda löst te. Många typer av iste görs av tepåsar, där kvaliteten på teet inte är särskilt hög, och det återspeglas tydligt i smaken. För att kunna brygga ett riktigt bra hemmagjort iste är det mycket viktigt att man använder te av hög kvalitet. På så sätt får du en starkare och fylligare smak i ditt iste.

Det är inte svårt att göra iste, och tillvägagångssättet skiljer sig inte så mycket från hur du brygger varmt te. Det viktigaste att komma ihåg är dock att teet måste vara starkare än när du brygger varmt te. Vi rekommenderar att du använder ungefär dubbelt så mycket te när du gör hemmagjord iste.

Två sätt att göra iste

Du kan brygga iste på två olika sätt. Du kan göra varmbryggt iste med varmt vatten som snabbt kyls ner, eller så kan du göra kallbryggt iste som drar i kallt vatten i 8-12 timmar. Den kallbryggda metoden är särskilt lämplig för teer där teväxten Camellia sinensis ingår som ingrediens. Detta förhindrar att bitterämnena dras ut i det varma vattnet. Ett grönt te med fruktsmak är särskilt lämpligt för kallbryggt iste.

Hur man gör varmt bryggt iste:

Koka upp vattnet och använd dubbelt så mycket te i din tekanna. Du kan med fördel använda en tekanna som är specialdesignad för iste som kan gå direkt in i kylen.
När vattnet har fått önskad temperatur (kokar för svart och rött te, ca 85 grader för grönt te) häller du det över tebladen.
Om du vill använda socker i ditt iste är det en bra idé att använda rörsocker eller godisklumpar och låta det dra ihop med teet. Detta smakar bättre än om du tillsätter socker på slutet.
Häll isbitar i det varma teet, eller häll det varma teet i en annan kanna fylld med isbitar. Genom att genast sänka värmen får du det bästa resultatet. Ställ sedan in teet i kylen.
Servera hemlagat iste med isbitar, en citronskiva eller en myntakvist.

Hur man gör kallbryggt iste:

Den kallbryggda metoden är väldigt enkel, men metoden kräver lite planering i förväg, eftersom teet måste dra under längre tid. Du kan med fördel göra isteet på kvällen och låta dra över natten. Nästa dag kan du sedan gå upp och njuta av ditt uppfriskande iste. Den kallbryggda metoden är särskilt bra för vitt och grönt te, eftersom bitterämnena inte utvinns ur teet när kallt vatten används. Du riskerar därför inte att få den bittra smak som du kan få om du låter grönt te dra lite för länge.

Häll löst te i en kanna och häll kallt vatten över. Du behöver ca. 3-4 matskedar löst te till 1 liter vatten.
Ställ kannan i kylen och låt stå i 8-12 timmar.
Sila av det lösa teet med en sil.
Njut av hemlagat iste med isbitar, citron, mynta eller bär.

Vilka teer kan du använda för att göra hemmagjorda iste?

I princip kan du använda alla typer av te för att göra hemmagjorda iste. Svart te, rött te och örtte ger bra resultat och vill du brygga iste av grönt eller vitt te så är det en bra idé att välja ett grönt eller vitt te med fruktsmak, eftersom det ger en fräschör till smaken. Grönt och vitt te är särskilt bra till kallbryggt iste, då du lätt undviker att teet blir bittert.
Tillbaka till blogg