Sådan laver du kombucha

Hur man gör kombucha

Hur man gör Kombucha: En enkel guide till att brygga ditt eget fermenterade te

Kombucha har blivit en mycket populär dryck de senaste åren. Detta beror bland annat på hälsofördelarna och dess unika smak. Dess ökande popularitet har skapat en stor efterfrågan på hur man gör kombucha själv. Det är lätt att göra sitt alldeles egna jästa te hemma vid köksbordet.

Kombucha görs genom att jäsa sött te med en SCOBY, som är en blandning av jästceller och goda bakterier i en cellulosamassa. Jäsningsprocessen ger en bubblig och lätt syrlig dryck. Du kan därför använda frukt eller örter för att smaksätta den. Det är inte helt känt var kombucha härstammar, men det tyder på att den är över 2000 år gammal, är från Kina och sedan dess spridit sig till hela världen.

Introduktion

Kombucha är en fermenterad dryck som har blivit allt mer populär de senaste åren. Det är en hälsosam och naturlig dryck som kan hjälpa till att förbättra matsmältningen och stärka immunförsvaret. Kombucha är också känd för sin syrliga smak och bubbliga konsistens, vilket gör den till ett bra substitut för läsk och andra söta drycker.

Men hur gör man kombucha? Det är faktiskt ganska enkelt. Allt du behöver är en SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast), ett jäskärl, te, socker och vatten. SCOBY är en levande kultur av bakterier och jäst som förvandlar te och socker till en hälsosam och välsmakande dryck.

Det finns många olika recept och varianter av kombucha, men i grunden går processen ut på att brygga te, tillsätta socker och SCOBY och låta det jäsa i 7-14 dagar. Efter jäsningen kan du smaka av din kombucha och justera smaken genom att tillsätta frukt, kryddor eller andra smakämnen.

Vad är kombucha?

Kombucha är ett fermenterat te som har varit en populär dryck i Asien i århundraden. Den är gjord genom att kombinera socker, te och en SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) och låta den jäsa i en vecka eller mer.

SCOBY är en samling av bakterier och jäst som fungerar som en startkultur för jäsningen. Under jäsningsprocessen äter bakterierna och jästen upp sockret och omvandlar det till organiska syror och koldioxid, vilket ger drycken dess karaktäristiska smak och bubblor.

Kombucha är känt för sina potentiella hälsofördelar, inklusive förbättrad matsmältning, stärkt immunförsvar och minskad inflammation. Det är också en lågkaloridryck med låg sockerhalt som kan vara ett hälsosamt alternativ till läsk och andra sockerhaltiga drycker.

Ingredienser

Kombucha är en fermenterad dryck som vanligtvis är gjord av svart te, socker och en SCOBY (symbiotisk kultur av bakterier och jäst). Här är en lista över ingredienser du behöver för att göra din egen kombucha:

  • Svart te
  • Socker
  • SCOBY (Symbiotisk kultur av bakterier och jäst)
  • Vatten
  • En stor glasbehållare
  • En tättslutande trasa eller pappershandduk
  • Ett elastiskt band
  • En trä- eller plastsked

Det är viktigt att använda rena ingredienser, eftersom eventuella föroreningar kan påverka din kombuchakultur och därmed förstöra din brygd.

SCOBY kan köpas online eller fås från en vän som redan brygger kombucha. Vill du göra din egen SCOBY kan du börja med en flaska kombucha från affären och låta den sitta i några veckor i rumstemperatur tills en SCOBY bildas på ytan.

Utrustning

För att göra kombucha behöver du några grundläggande verktyg och utrustning. Här är en lista över vad du behöver:

  • En stor glasbehållare
  • En tättslutande trasa eller tygbit
  • Ett resårband eller snöre att knyta tyget med
  • En spatel av trä eller plast
  • En termometer
  • En pH-testare
  • En tratt
  • En flaska för förvaring av färdig kombucha

Det är viktigt att använda en stor glasbehållare, eftersom kombuchan behöver utrymme att jäsa. Använd inte en metallbehållare eftersom det kan påverka smaken på din kombucha. En tättslutande trasa eller tygbit fungerar som lock till din glasbehållare. Det är viktigt att duken andas så att jästen kan andas, men den förhindrar samtidigt att damm och insekter kommer in i behållaren.

En trä- eller plastspatel behövs för att röra om din kombucha. Använd inte ett metallredskap eftersom det kan reagera med din kombucha och påverka smaken. En termometer är viktig för att övervaka temperaturen på din kombucha eftersom den påverkar jäsningsprocessen. En pH-testare används för att mäta pH-värdet på din kombucha och säkerställa att det ligger i rätt intervall.

En tratt är användbar för att hälla din kombucha på flaskor. Det är bäst att använda en tratt med ett litet nät eftersom detta hjälper till att ta bort eventuella fasta ämnen som kan finnas i din kombucha. Slutligen behöver du en flaska för att lagra din färdiga kombucha. Det är bäst att använda en glasflaska med tättslutande lock eftersom det hjälper till att hålla din kombucha fräsch.

Steg-för-steg guide

Steg 1: Förbered alla saker

  • En stor glasbehållare
  • En viskningsbit
  • gummiband
  • A SCOBY (The Mother of Your Brew)
  • Gärna svart te
  • Socker
  • Vatten

Steg 2: Brygg teet

Koka upp ca 1 liter vatten och tillsätt 20g svart te. låt det dra i 10 min.

Steg 3: tillsätt socker

tillsätt 100 g socker i det varma teet och rör tills sockret har löst sig. Låt teet svalna till rumstemperatur.

Steg 4: Lägg till SCOBY

Lägg din SCOBY i en stor glasbehållare och häll det kalla teet över den. Täck behållaren med viskningsbiten och förslut den med gummibandet.

Steg 5: Jäs kombuchan

Ställ behållaren med innehållet på en varm och mörk plats och låt den jäsa i 7-14 dagar. Ju mer du jäser, desto surare och syrligare blir din kombucha. Kom ihåg att smaka på din kombucha kontinuerligt för att kontrollera smaken.

Steg 6: När ska det buteljeras?

När kombuchan har fått rätt smak tar du bort scobyn och lägger den i en ny behållare med lite av vätskan från föregående bryggning. Då är du redo att göra en ny portion. Fyll nu resten av vätskan på flaskor och tillsätt den smak eller fruktjuice du vill ha. Stäng flaskorna och lägg dem att jäsa i 1-3 dagar. Kom ihåg att stänga trycket på flaskorna dagligen.

Det är allt! Du har nu gjort färdigt hemmagjord kombucha

Jäsning

Efter att du har gjort ditt te och tillsatt socker är det dags att jäsa det. Fermentering är den process där mikroorganismerna som finns i SCOBY omvandlar sockret i teet till syra och kolsyra. Det är denna process som skapar kombuchas karaktäristiska smak och bubblor.

Den idealiska temperaturen för jäsning är mellan 20-30 grader. Är det för kallt tar jäsningen längre tid och är det för varmt kan det leda till en syrlig smak. Du kan placera din behållare på en plats där temperaturen är stabil och där det inte är för mycket direkt solljus.

Jäsningstiden kan variera beroende på temperaturen och styrkan på din SCOBY. Vanligtvis tar det mellan 7-14 dagar, men vissa kombucha-entusiaster föredrar att jäsa sitt te i upp till 30 dagar för att få en syrligare smak. Det är viktigt att smaka av din kombucha på vägen för att se till att den inte är för sur eller för söt.

Under jäsningen kommer du att se din SCOBY flyta runt i teet och bilda en ny SCOBY på ytan. Detta är normalt och en bra indikator på att din kombucha brygger. När jäsningen är klar kan du ta bort SCOBY och spara den till nästa sats kombucha.

Andra jäsningen

Efter den första jäsningen, där sockret omvandlas till ättiksyra och andra näringsämnen, kan du utföra en andra jäsning. Denna process ger din kombucha en extra smak och en högre nivå av kolsyra.

Här är några steg för att utföra en andra jäsning:

  • Ta bort SCOBY från din första jäsning och lägg den i en ren skål med lite av den färdiga kombuchan för att täcka den.
  • Lägg till smakämnen som frukt, örter eller kryddor till din kombucha. Du kan prova olika kombinationer och mängder för att hitta den smak du gillar bäst.
  • Häll din smaksatta kombucha i en lufttät flaska och låt stå i rumstemperatur i 1-3 dagar. Detta kommer att ge din kombucha ytterligare tid att jäsa och producera mer kolsyra.
Tillbaka till blogg