Sådan laver du den gode kop te

Hur man gör en god kopp te

Att göra och njuta av en kopp te är en upplevelse för både syn-, lukt- och smaksinnet. På den här sidan hittar du receptet på den perfekta koppen te.

VATTEN

Använd kallt och så mjukt vatten som möjligt. I Danmark är det ganska stor skillnad på hårdhet och kalkhalt i dricksvattnet. Därför smakar samma te olika, beroende på var i landet teet bryggs. Som utgångspunkt rekommenderar vi mjukt vatten med låg kalkhalt, eftersom limen ofta gör smaken mer platt och tråkig. Likaså gör lime i vattnet att ett te snabbare smakar bittert och bittert. I områden med hårt vatten rekommenderas att köpa källvatten och göra en egen provprovning för att smaka skillnaden. Rooibos och örtte påverkas i princip inte i någon större utsträckning av vattnets hårdhet.

Översikt över hårdhetsgraden i dricksvatten

DRAGTIDER OCH VATTENTEMPERATUR

Ett te smakar bäst när det har fått en lagom längd. På denna sida kan du alltid se teets rekommenderade blötläggningstid, de flesta av våra teer har rekommenderad blötläggningstid på burken. Om du drar teet längre än det angivna antalet minuter finns det risk att smaken blir bitter. Önskas ett starkare te måste en större mängd te användas, men samma blötningstid. Rooibos och örtte innehåller inte samma ämnen som teplantan (Camellia sinensis) och kan i princip hålla för evigt. Detta gör rooibos och örtte särskilt lämpliga som iste.

En felaktig temperatur på vattnet vid bryggning av teet kan resultera i en svag eller bitter smak samtidigt som teets antioxidanter mm tar skada. Det är därför viktigt att den rekommenderade temperaturen följs för bästa smakupplevelse. Idag finns det vattenkokare avsedda för temänniskor med möjlighet att ställa in temperaturen för alla typer av te, så att vattnet bara värms upp till önskad temperatur. Det är en bra investering för både miljön och ekonomin.

Allmänna rittider och temperatur

Svart te: 4 minuter vid 100 grader varmt vatten

Oolong te: 3-4 minuter vid 90 grader varmt vatten

Grönt te: 3 minuter vid 80 grader varmt vatten

Vitt/gult te: 3 minuter vid 80 grader varmt vatten

Rooiboste: 8-10 minuter vid 100 grader varmt vatten

Örtte: 8-10 minuter vid 100 grader varmt vatten

DOSERING

På Teago rekommenderar vi att du använder 10 gram te per liter. För ett te med normal bladlängd kommer detta att motsvara 5 teskedar. Det är doseringen som är den största faktorn för hur starkt ett te blir när det bryggs – inte blötningstiden.

För vissa teer, t.ex. Pai Mu Tan, Tai Ping, Nässla, Rödklöverblomma och Myntate rekommenderar vi att använda 5 matskedar istället för 5 teskedar, då bladen här tar upp mer än vanliga teblad.

OPTIMERING

Idag bryggs och serveras te från samma gryta. Men om du vill försöka optimera smaken kan du först prova att brygga teet helt utan filter i en förvärmd tekanna. Tebladen har då möjlighet att "simma" runt och därigenom avge så mycket smak som möjligt. När teet har blötlagt färdigt hälls det i en ny förvärmd gryta genom ett tefilter eller tesil, så att bladen samlas upp.

GEN BREW

Alla teer kan i princip bryggas minst två gånger. Men med aromteer kommer en försämring av smaken att upplevas.

Tillbaka till blogg